Mat, vår religion?

Har mat blivit vår religion, trygghet att tro på något gudomligt smakligt?!

En favorit på västkusten med tradition. Utan kolhydrater :))

Tar upp detta heta ämne igen :))

När jag blev bjuden på mat på 80 – talet  var jag rädd för att någon skulle bjuda mig på t.ex. lever

Att ringa värden och fråga vad de bjöds på till middag, var både oförskämt och oartigt. Det var aldrig någon som bjöd på lever eller något “äckligt” förutom en gång hos min far, fick kalkon med apelsinsås men då fick jag skylla mig själv för det var ingen annan en jag som hällde på såsen utan att lukta på/fråga vad såsen innehöll.

Idag när jag bjuder på middag händer det att jag får samtal från bjudna

  • Vad ska du bjuda på?
  • Tänk på att jag inte äter kött
  • Tänk på att jag är allergisk mot det det, det, det och det
  • Jag äter enbart LCHF

Jag är inte bättre själv. Det finns något jag frågar om på plats -Är det koriander i maten?

Fick denna ljuvliga Tabouli hemma hos Sofia. Frågade såklart om den innehöll Koriander. Berättade för min dotter vid ett senare tillfälle, hur gott detta var till en köttbit. Hon skrattade lite retsamt och undrade om jag aldrig tidigare ätit Tabouli?!

Läste en intressant artikel på SVT´s hemsida:

Dieten med sina tydliga kostregler ersätter religionen i det sekulariserade Sverige. Det är förklaringen till att så många just nu följer individuella dieter, menar två svenska forskare.

Läste bl.a.

Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Stockholms teologiska högskola, tycker sig se likheter mellan viljan att följa dietens regler och religionen. Hon tycker sig se liknande drivkrafter bakom att hänge sig åt en diet och att följa en trosåskådning.

Richard Tellström, etnolog som bland annat arbetar för Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet med kost- och måltidsfrågor, kallar dieter som LCHF eller veganism för kulturella kostavvikelser. Han menar att Sverige är ett perfekt land för den som vill följa en sådan diet.

– Sverige är ett extremistland, säger han. Här är traditioner, religion och gruppgemenskap betydligt mindre viktigt än det är i de flesta andra länder, säger han. Vi har väldigt extrema värderingar – sekulära och förnuftsmässiga.

I andra länder med mer traditionell matkultur är det betydligt svårare att särskilja sig från familjen och gruppen genom att hävda att man har en egen diet och inte vill äta samma som andra, menar har. I Sverige är det självklart att man själv ska finna sin egen lycka och vägen till framgång och då fungerar det bra att anmäla kostavvikelser utan att någon höjer på ögonbrynen. Se mer på Bästa dieten på SVT1

När jag la ut denna goda enkla rätt på sociala medier kom kommentarerna -hundmat, kattmat, oätligt…….Det räcker inte att maten är god den måste vara snygg om den ska ut på nätet.

Hissar att vi har så bra mat att välja på i Sverige och dissar att den tagit sådan plats i våra liv både estetiskt som att man kan inte äta samma mat två dagar i rad”.

Uppskattar även ful mat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *